C O R R Y    Z O N D E R G E L D
beeldend kunstenares

 

Corry Zondergeld (Rotterdam, 1970) volgde tot in het derde jaar de studie Tekenen en Handvaardigheid aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Holland in Diemen. Het werd vrij snel duidelijk dat haar belangstelling uit ging naar het tekenen en schilderen. Daar het zwaartepunt van die opleiding bij het leraarschap lag, besloot zij over te stappen naar de teken-, en schilderafdeling van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Als voorbereiding op de toelating van deze opleiding heeft zij het laatste jaar van de Tekenacademie in Amsterdam gevolgd. In 1991 werd zij toegelaten tot de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag, waar zij direct in het tweede jaar mocht starten. In 1994 rondde zij de opleiding succesvol af met eindexamenwerk dat deels geëxposeerd werd in het Gemeentemuseum van Den Haag.

Het werk dat zij op de academie maakte, doet aanvankelijk abstract aan. Nader beschouwd kunnen echter in dit werk al duidelijk naar de natuur geschilderde elementen worden waargenomen. Deze vroege werken moeten daarom misschien eerder gezien worden als studies naar de materie en het medium olieverf. De keuze voor de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag toont haar verlangen om te leren tekenen en schilderen naar de waarneming, zoals dit vroeger gedaan werd, nu gedaan wordt en altijd gedaan zal worden.

Na de academie heeft het realisme zich duidelijker gemanifesteerd in haar werk. Zij verbeterde haar tekenvaardigheid en haar kennis van de anatomie door onder andere een jaar te tekenen bij de faculteit geneeskunde van de universiteiten van Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Dit resulteerde in verschillende opdrachten en eind jaren ’90 in exposities bij Anatomendagen van de Nederlandse Anatomen Vereniging (NAV).

Het gedetailleerde anatomische werk contrasteert met de meer fantastische, barokke luchten, die, gecombineerd, elkaar complementeren. Met de wijze waarop zij haar dynamische voorstellingen in olieverf vat, roept Zondergeld in haar werken een vaak vervreemdende en soms beklemmende sfeer op.

Corry Zondergeld heeft veel geleerd van haar lessen bij Matthijs Röling en model Geke Hankel.

In 2007, 2008 en 2009 heeft Zondergeld meegedaan aan drie groepsexposities onder de naam ZES QUADRAAT in Galerie Wiek XX te Bad Nieuweschans, die sinds 1977 hedendaagse figuratieve en realistische kunst presenteert. Werk van Corry Zondergeld is in de collectie opgenomen en sinds 2017 zijn er weer regelmatig groepsexposities waarin werk van haar wordt getoond. (www.wiekxx.nl)

In 2010 en 2017 is Corry Zondergeld mee geweest op een masterclass in Villedieu (Frankrijk) met een groep schilders onder leiding van Matthijs Röling (Villedieu). Onder de groep schilders waren veel oud-leerlingen en model Geke Hankel. Van de groep ZES QUADRAAT waren onder andere Rachel Dieraert en Jannes Koetsier mee.

Zondergeld deed in 2010 en 2011 mee aan de Plein-Air Schilderdag te Weesp. Zij won hierbij in 2011 de Publieksprijs met haar werk Molenpad. Het publiek kon de kunstenaars aan het werk zien gedurende de dag op de verschillende locaties die zij in Weesp uitgekozen hadden. Aansluitend aan de prijsuitreiking in het Stadhuis vond de veiling van de werken waarop een bod was uitgebracht (o.a. Molenpad), plaats. Fotoreportage Plein-Air Schilderdag

Het werk Vanessa en Lake van Corry Zondergeld kwam door de eerste voorronde van de Zomerexpo 2012 LIEFDE, georganiseerd door het Gemeentemuseum Den Haag en Stichting ArtWorlds. Werken die door de voorrondes kwamen, werden getoond in de online gallery van de Zomerexpo 2012. (Zomerexpo editie 2012)

Vanaf 2012 exposeerde Corry tweemaal bij Artistik Galerie in Amsterdam in gezamenlijke exposities. In 2013 had zij hier een solo expositie.

In 2015 en 2016 hing er werk van Zondergeld bij Gallery PR2 in Amsterdam.

In februari 2016 had Corry een expositie in Galerie Zône in Leiden.

In september 2016 organiseerde de Klassieke Academie voor beeldende kunst Groningen de expositie Hommage Matthijs Röling in de Martinikerk te Groningen. Aanleiding was het afscheid van Matthijs Röling als docent aan de Klassieke Academie. Er werd werk getoond van 44 van zijn oud-leerlingen, waaronder Corry Zondergeld. Beeld en geluid op de opening: Hommage Matthijs Röling.

In het voorjaar van 2017 had Zondergeld een solo expositie in Café Eijlders te Amsterdam.

In 2018 waren er verschillende groepsexposities bij Galerie Wiek XX waar Corry vertegenwoordigd was.

In 2019 was er bij Galerie Wiek XX de expositie Reünie Zes Quadraat: 2009 – 2019, waaraan verschillende kunstenaars meededen die indertijd altijd deelnamen aan Zes Quadraat. In 2020, 2021 en 2022 volgden er ook exposities bij Galerie Wiek XX. Binnenkort start de expositie Matthijs Röling en kunstenaarsvrienden in Museum Nienoord waaraan ook Corry deelneemt.